Glückauf!

”Hello world!” brukar vara det första meddelande som en nybörjare får lära sig att åstadkomma, när den tar sina första steg i ett nytt programspråk. Det ska antagligen ses som en hälsning och ett genombrott till kontakt med den övriga uppkopplade världen (även om det nog endast är en själv som ser hälsningen). Men vilken första hälsning ska man ha när man startar en blogg som ska behandla så kallad bergshistoria, dvs. gruvornas, hyttornas och smedjornas historia och kultur?

Den enda hälsning som jag får i tankarna är det tyska ”Glückauf!” vilket de tyska gruvarbetarna sade innan de gick ner i gruvan. Det betyder ordagrant ”lycka till”, och var inte bara en önskan om att de skulle vara försiktiga i den riskfyllda miljön i gruvan. Ursprungligen var det faktiskt även en önskan om att hitta ytterligare värdefulla malmstreck. Ett av de äldsta beläggen för användningen av ”Glückauf!” i den tyska bergshanteringen är från 1570-talet i en skrift som just förtecknar nya inmutningar.

Denna önskan om lycka i gruvhanteringen blev sedan med tiden en spridd och ofta använd hälsning mellan bergsmän i Tyskland. Denna hälsning var så vanlig och anmärkningsvärd att den även noteras av den svenska resenären Reinhold Angerstein på sin resa i Rammelsberg i Tyskland år 1749.

Angerstein_Glückauf
Två bergsmän i Rammelsberg hälsar varandra med ”Glyckauf”. Från Angersteins resa genom Harz

Uttrycket blev så småningom ett stående motto för hela den tyska bergshanteringen, och används än i dag av tyska gruvarbetare, även vid tunnelbyggen och av grottforskare. En gruvteknisk tidskrift med titeln Glückauf fanns även fram till år 2012. Även i Sverige kan man se spår av denna hälsning vid det nyligen avslutade tunnelbygget i Stockholm.

Glückauf_Tunnel_Eva
Skylt från en arbetstunnel vid Citybanan i Stockholm. Tunneln är anlagd av tyska Bilfinger Berger. Foto Holger Ellgaard.

Någon motsvarande hälsning i svensk gruvhantering känner jag däremot inte till. Om det finns någon som kan tipsa om någon motsvarande gammal hälsningssed inom svensk gruvhantering, så berätta gärna om det i kommentarsfältet ovan.

Det kan i alla fall vara lämpligt att påbörja en blogg om bergshistoria både med en bergsmanshälsning och en lyckönskan: så därför Glückauf!

YA

 

 

 

5 reaktioner på ”Glückauf!

 1. Hej Yngve
  Grattis till en fin blogg

  Hälsningen ”Glückauf” används fortfarande av metallurger (och alltså inte bara av gruvkarlar) inom tysk och österrikisk stålindustri. Så gör även VDEh och Eisenhütte Österreich (som ju båda heter något annat numera)
  Sven Sundberg

  Gilla

 2. Bra initiativ med bergshistorisk blogg! Ser fram emot fler inlägg, ska bli ett nöje att följa denna blogg! 🙂

  Gilla

 3. Bra Yngve! Skall följa bloggen med intresse. Och mycket intressant första artikel! Gluckauf!
  Lasse

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s