Vallonskt pris

Österby bruk har vunnit ett förnämligt pris; ett pris för att ha bevarat det kulturella arvet efter vallonerna på ett föredömligt sätt. Det belgiska utrikesdepartementet och Konung Baudouin-stiftelsen har nämligen instiftat ett pris för att uppmärksamma belgiska kulturarv utomlands. Österby bruk är den första mottagaren av detta pris. En prisceremoni hålls i morgon den 22 juni i Österbybruks bruksmiljö och den belgiska ambassadören samt landshövdingen i Uppsala län kommer att vara närvarande. Läs mer om bakgrunden och motiveringen på Stiftelsen Österbybruks Herrgårds webbplats.

Vallonerna kom ju huvudsakligen från nuvarande Belgien till de uppländska bruken. Framför allt till Lövsta och Österby bruk. Denna migration skedde under första hälften av 1600-talet, då de holländska affärsmännen Willem de Besch och Louis de Geer lockade hit arbetare till sina industrier. Arbetarna lockades främst av bättre ekonomiska förhållanden än i sitt hemland, där krig även hade brutit ut mellan Spanien och Nederländerna.

vallonsmed_b302
Vallonsmed från Forsmarks bruk i Uppland. Akvarell av J. W. Wallander omkr. 1870. Från Jernkontorets bildbank.

Antalet till Sverige invandrade valloner och således även vallonättlingar är emellertid ofta starkt överdrivna (så även i prismotiveringen). Knappt 900 familjer kom till Sverige mellan 1615 och 1655. En del av dessa återvände dessutom tillbaka till sina hemländer. Man måste också notera att långt ifrån alla som kom till Sverige var smeder eller masmästare. Betoningen på dessa yrken bland vallonerna har länge skapat en romantiserad bild av dem. Övervägande delen av de invandrade vallonerna var kolare, skogshuggare och körare.

För övrigt var det en anmärkningsvärd erfarenhet när Jernkontorets bergshistoriska höstmöte 2005 hölls i Louvain-la-Neuve i den vallonska delen av Belgien. Då tycktes inte medvetenheten vara stor hos den gemene belgaren om valloner och Vallonien. Det kunde då upplevas som om svenskar kom för att upplysa belgarna om deras egen region. Sedan dess har medvetenheten om Europas olika regioner som bekant ökat, på gott och ont. Flera böcker på franska om Vallonien och vallonernas historia har utkommit. I vårt bergshistoriska sammanhang är framför allt en bok viktig, utgiven 2003: De fer et de feu, l’emigration wallonne vers la Suède. Olika författare beskriver här den vallonska emigrationen till Sverige ur ett belgiskt perspektiv.

de fer et de feu_b302
En bok som har påverkat: Järnet och elden, den vallonska utvandringen till Sverige.

Denna bok bidrog också mycket för den vallonska självmedvetenheten och till de regionalpolitiska strömningarna. Om detta är av godo eller om det kommer att skapa regionala spänningar även i Belgien, såsom i Spanien och Skottland, det får framtiden visa.

YA

 

En reaktion på ”Vallonskt pris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s