Ett märkligt och mystiskt fynd

Ett märkligt fynd har nyligen hittats på området där Åviks glasbruk i Finland tidigare låg: en del av ett hänge till någon slags dekoration. Av motivet på föremålet kan man se att det har anknytning till berghanteringen. Frågan är vad det har använts till och varifrån det kommer.

WP_20171004_2156 - kopia

Åviks glasbruk i Somero socken i Finland ägdes i slutet av 1700-talet av Fredrika Bremers far, åboborgaren Carl Fredrik Bremer, men 1811 såldes det till bröderna Johan och Wilhelm Gadolin. Johan Gadolin var Finlands förste kemist och var den som påträffade den första sällsynta jordartsmetallen, senare kallad yttrium, efter fyndplatsen Ytterby gruva. Glasbruket brann upp 1833 och blev aldrig återuppbyggt. Kan det funna illa tilltygade föremålet ha med branden att göra?

Johan Gadolins brorson Axel Gadolin övertog troligen fastigheten några årtionden därefter. Denne blev professor i artilleri-teknologi, men viktigare var att han drogs till mineralogin och geologin och var en ivrig mineralsamlare. Han var ledamot av flera lärda samfund och akademier, både finska, ryska och svenska. Kan han vara anledningen till att fyndet finns på Åviks glasbruks ägor? I hans levnadsbeskrivning står att ”talrika ryska och utländska ordensutmärkelser kommo Gadolin under hans tjänstetid till del”.

Gadolin Axel
Axel Gadolin (1828-1892) general och mineralog, behängd med otaliga medaljer.

Föremålet kan vara ett uniformtecken eller ett utmärkelsetecken dvs. en belöningsjetong eller medalj. Att den avbildar ett motiv som är vanligt inom bergshanteringen tycker jag är tydligt. Det är en slägga samt en kilhammare eller som det även kallades ett ”stenjärn” (ty. Schlägel und Eisen, sv. hammare och kil) som länge har varit en symbol för bergshanteringen. Tillsammans med dessa verktyg ligger det ett otänt gruvbloss, som är torrvedsstickor omslutna av vidjor (jämför till exempel med min vinjett ovan och även med Bergshögskolans emblem).

Bergsmannaemblem
Bergshögskolans emblem med två gruvbloss

Formen på ”hänget” är däremot mycket ovanlig. Om man förutsätter att den är avbruten vågrätt tvärsöver, så innebär det att den troligen skulle ha varit rund med en uppstickande tunga ovanför. Detta är en ovanlig form för en medalj eller utmärkelsetecken. Kan man dra någon slutsats av det? Bergshanteringens symboler brukar å andra sidan placeras nederst på en medalj, vilket motsäger att föremålet skulle ha varit större, såvida inte någon text har fyllt nederdelen. Har det kanske bara varit en treuddig uniformsbeteckning som hängt på en mössa eller bröstficka?

Kan riktingen på öglan längst upp ge några ledtrådar till vad märket kan vara till för? Den går alltså i riktingen vänster-höger i stället för framåt-bakåt. Och vad är det för en lodrätt ”stav” som avbildas över släggan och hammaren? En merkuriusstav? En sådan brukar symbolisera handel.

Materialet är metall, oklart vilken, och storleken ca 28 x 28 mm. Upphittaren kommer att överlämna fyndet till Museiverket i Helsingfors. Om du har några tips eller upplysningar som kan klargöra ursprunget till detta märkliga föremål, skriv då gärna något i kommentarsfältet eller mejla mig.

YA

2 reaktioner på ”Ett märkligt och mystiskt fynd

  1. Kan tyvärr inte tillföra något för att lösa denna intressanta gåta.
    Men har däremot med intresse läst artikeln och dessutom”googlat” vidare och lärt mig en hel del som jag inte hade en aning om, hittat Åvik på kartan och konstaterat att jag inte vari där, men en gång i det närbelägna Somero.

    En intresset artikel som beskriver glasbruket äldre historia finns i http://www.blf.fi/artikel.php?id=5477

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s