300 år sedan Angerstein föddes

Idag den 25 oktober är det exakt 300 år sedan bergshanteringens mest bereste man under 1700-talet föddes: Reinhold Rücker Angerstein. Han härstammade från en släkt som ägde Vikmanshytte och Turbo bruk och blev direktör för den grövre järnförädlingen i riket. Han är emellertid mest känd som författaren av omfattande reseberättelser från sina resor över hela Europa under åren 1749–55.

Reinhold Rücker Angerstein blogg
Reinhold Rücker Angerstein född 25 oktober 1718

Han besökte i tur och ordning Tyskland, Österrike, Italien, Spanien, Frankrike, Rhenområdet samt England. Hemvägen togs genom Holland och Belgien.

Det var bergskollegium och Jernkontoret som sände ut honom på studieresor till flertalet industriländer i Europa, vilkas gruvor och masugnar han besökte. Under sina resor förde Angerstein omfattande dagböcker, alla försedda med teckningar.

Lissabon_blogg
En vy över Lissabons hamn med tjurfäktning.

Reseberättelserna består dels av tekniska och ekonomiska rapporter om de platser och anläggningar han besöker, dels och framför allt av hans dagboksanteckningar, där han dag för dag redogör för sina upplevelser. Dessa innefattar även beskrivningar av de personer han möter, hos vilka han får inkvartering; en resande i Europa under 1700-talet var ju beroende av ett bra kontaktnät. Han beskriver även hur han besöker teatrar och badhus. Hela tiden med ett intresse för hur de praktiska och tekniska frågorna på olika ställen blivit lösta.

Han blev rånad av rövare på väg till bergsstaden Goslar, han räddar en salamanderödla som blir hans husdjur, i ett kloster försöker han väcka en sömnsjuk flicka. Dagboksanteckningarna innehåller många extraordinära skildringar av livet på kontinenten och England under 1700-talets mitt.

20181018105544974_0001
Ett uppslag från Angersteins egenhändiga anteckningar.

Först 1755 återkom Angerstein till Sverige. Efter sin hemkomst erbjöd han Jernkontoret en reseberättelse och fick ett bidrag på 6 000 daler till hjälp vid betalningen av de skulder han dragit på sig under sin resa. Under de följande åren arbetade han på sin reseberättelse. Vid hans död 1760 var två band färdiga och ett tredje renskrivet, dock utan tillhörande ritningar. Jernkontoret beslöt då att låta renskriva manuskripten och renrita de tillhörande ritningarna. Det blev ett drygt arbete som blev färdigt först 1765. Det kom att omfatta sju volymer med mer än 3000 sidor och över 700 illustrationer och finns nu i Jernkontorets arkiv.

Angersteins reseberättelser och rapporter t.ex. om handeln på Cadiz, ansågs således vara viktiga, men kom aldrig ut i tryck. Möjligen för att inte sprida vissa uppgifter vidare eller kanske helt enkelt av kostnadsskäl.

Det finns nu ett projekt i Jernkontorets bergshistoriska verksamhet att i tryck utge stora delar av Angersteins reseberättelser med utförliga kommentarer. Jag är ansvarig för projektet, men det sker i långsam takt i mån av tid. Man får hoppas att denna gång Angersteins förträffliga och välformulerade stil till sist når trycket.

YA

Angerstein_kruka

 

2 reaktioner på ”300 år sedan Angerstein föddes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s