Ett mysterium är löst

Den 26 februari förra året skrev jag om ett märkligt och mystiskt fynd som hittats i Finland där Åviks glasbruk tidigare låg. Läs blogginlägget här. Min huvudsakliga hypotes var att det hade med bergshantering att göra eftersom det på föremålet syntes tydliga hammare eller släggor. Nu har en godtagbar lösning kommit fram, och den är helt annat än vad jag hade väntat mig.

WP_20171004_2156 - kopia

Det första tipset som ledde in mig på rätt väg kom från Jari Kolsi via Facebook. Och jag anser tipset vara mycket trovärdigt. Tyvärr tycks inte föremålet ha någon anknytning till bergshantering.

Formen på medaljongen tyckte jag hela tiden var underlig, även om man förutsatte att den skulle vara avbruten nedtill. Det troliga är att formen är lösningen: Hela emblemet ska föreställa en så kallad lodmall. En typ av vattenpass som användes under medeltiden. Lodmallen tillsammans med vinkelhaken och lodet utgjorde viktiga redskap för medeltidens byggnadsarbetare. Dessa redskap togs sedan upp i brödrasällskapet Timmermansordens symboler och tecken.

Verktygen som avbildas i relief på emblemet skulle då vara byggnadsverktyg (klubba och timmerbila?) och inte smidesverktyg. Lodlinjen syns som ett streck ovan dessa och ett uttag finns längs ned där blylodet skulle löpa.

Timmermanssymbol
Ett liknande hänge med lodmallen som förebild. Hålet för ”lodet” syns över uttaget i nedre delen.

Det moderna vattenpasset med sin bubbla uppfanns först 1661 av fransmannen Melchisédech Thévennot och kallades därför till en början ”instrumentum Theventonianum” i äldre skrifter.

medieval-construction
Lodmallen i användning. Mannen högst upp till vänster använder en lång lodmall med ett kort lod, medan mannen i överst i mitten använder en mindre lodmall med ett längre lod. Från L.R. Shelby: Medieval Masons’ Tools. Technology and Culture. 2(1961):2.

Någon av släkterna Bremer eller Gadolin som ägde Åviks glasbruk kan således ha varit medlem i Timmermansorden. Denna orden grundades 1761 och anknöt i likhet med Frimurareorden till ett gammalt yrke, i detta fall timmermannens. Timmermännens medeltida verktyg användes sedan som symboler i Timmermansordens jetonger och ordnar.

hängeVM
Liksom i Frimurareorden finns vinkelhake och passare med i ordenssymbolerna men Timmermansorden har även en så kallad lodmall, som på denna medaljong här syns mellan vinkelhaken och passaren. Foto: Vänersborgs museum.

Att hänget har påträffats i Finland kan möjligen säga något om dateringen. Efter att Sverige 1809 förlorat det finska kriget och Finland anslutits till det ryska kejsardömet, förbjöds frimureriet och andra liknande sammanslutningar 1822 av kejsar Alexander I. Så om inte någon på Åviks glasbruk var medlem i lönndom, borde ägaren ha tappat hänget innan dess och således även före 1833, då glasbruket förstördes i brand.

YA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s