Historiska personporträtt i Jernkontorets julkalender

Jernkontoret kommer i årets julkalender att dagligen presentera porträttfotografier hämtade ur dess digra samling med bilder av människor som på ett eller annat sätt har haft anknytning till bergshanteringen. Följ julkalendern på Jernkontorets webb eller i Facebook.

Julkalender
Idag, den första december, kan man bekanta sig med en bergskemist.

Idag, den 1 december, startar Jernkontorets julkalender. Varje dag fram till jul kommer 24 av de cirka 7 000 historiska personer som ingår i Jernkontorets porträttarkiv att presenteras, se www.jernkontoret.se/julkalender.

Det är en stor efterfrågan på historiska bilder. Jernkontorets porträttarkiv är emellertid ännu ganska okänt. ”Julporträtten” kan kanske bidra till ökad allmän kännedom om Jernkontorets unika porträttarkiv.

Det var industrihistorikern Carl Sahlin (1861–1943) som lade grunden till porträttsamlingen. Han skapade en katalog med tusentals personhistoriska uppgifter om personer med anknytning till bergshanteringen, ofta med porträtt. Efter Carl Sahlins bortgång donerades porträttsamlingen till Jernkontoret.

Jernkontorets arkiv och bibliotek inrymmer omfattande bildsamlingar. Där finns utöver porträttsamlingen omkring 6 000 bilder av svenska järnbruk och gruvor, av vilka merparten finns publicerade i Jernkontorets bildbank, www.jernkontoret.se/bildbank.

YA

En reaktion på ”Historiska personporträtt i Jernkontorets julkalender

  1. Mycket trevligt och intressant initiativ. Skall bli spännande att se vem som dyker upp. Hoppas på mina favoriter Berzelius och Angerstein
    Sven Sundberg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s